Laura Albareda

Consum i valors


Скачать книгу

compres és el fet de satisfer les necessitats o els desitjos individuals, ja siguin emocionals, corporals, sensorials, estètics, comunicatius, sanitaris, lúdics o d’entreteniment. L’hiperconsum es caracteritza per la recerca de la felicitat privada a partir de la individualització de les expectatives, els gustos i els comportaments. L’hiperconsum ha esdevingut un estil de vida, ha deixat de ser un objectiu per convertir-se en una experiència i en una condició. Vivim i experimentem a través del consum, som el que consumim, la nostra felicitat depèn del plaer que comporta consumir. I si ens sentim malament, ho solucionem consumint més, ja sigui productes, serveis, viatges, experiències o jocs.

      la transformació del sistema productiu i l’hiperconsum

      En el capítol anterior hem afirmat que la societat de consum ha substituït la societat industrial. Tanmateix, això no significa que l’organització del sistema productiu no sigui un element important quan pensem en el model de consum contemporani. Les pràctiques de consum són, en realitat, un reflex de les pràctiques productives, fet que determina que hi hagi una clara relació entre la transformació del sistema productiu i el procés d’hiperconsum (Borràs, 2001).

      Els individus consumeixen des de la seva posició en el sistema de producció global, més enllà del fet que pertanyin a classes socials concretes. En aquest sentit, hi ha una clara vinculació entre les necessitats de consum i la posició que les persones ocupen en el si de la divisió del treball. La consciència social de necessitat es construeix a partir de les pràctiques de producció, on influeixen el nivell educatiu, l’origen social i la biografia individual. El consum no és un element independent de la nostra posició en el mercat laboral. Aquesta posició genera diferents necessitats que conformen les nostres pràctiques de consum. El consum ajuda a reproduir les desigualtats laborals i els processos de precarització. Per això és important tenir en compte la posició de les persones en el sistema productiu transnacional per poder entendre les seves pràctiques de consum (Borràs, 2001).

      Els canvis que han experimentat els processos de producció en la societat globalitzada, com la transnacionalització de la producció, la integració horitzontal de les empreses, el desenvolupament de cadenes de producció i subcontractació, han tingut efectes fonamentals en l’organització dels sistemes productius que han modificat alhora l’estructura del consum global. La producció en massa flexible, basada en les xarxes de producció i comercialització transnacionals, ha generat una explosió del consumisme globalitzat (Sennet, 2000). El consumisme globalitzat, que es caracteritza per l’emergència de sistemes productius i de mercats laborals més flexibles, ha provocat l’expansió de nous productes de consum d’arreu del planeta i ha trencat els antics hàbits de consum vinculats al context geogràfic i basats en el consum estacional. Ara es poden consumir productes d’altres zones del planeta en totes les èpoques de l’any. Aquesta generalització de la diversitat geogràfica ha amplificat i ha diversificat el consum d’aliments, de roba, de joguines, homogeneïtzant així els tipus de productes que podem trobar arreu del planeta. Malgrat que hi ha hagut un augment de la diversitat dels productes oferts, el sistema productiu postfordista ha fet emergir un nou marc de consum que s’estructura en espais homogenis com són les cadenes de comercialització i els centres comercials (Borràs, 2001).

      La taula següent mostra la relació entre el sistema de producció actual i els models de consum globalitzat i flexible.

       Taula 1: Relació entre el procés de producció postfordista i el model de consum globalitzat i flexible. Adaptat de Borràs, 2001, 145-146.

Relació entre el procés de producció postfordista i el model de consum globalitzat i flexible
Sistema de producció postfordistaConsum globalitzat i flexible
Producció en massa flexible. Xarxes de producció i comercialització transnacionalitzadesExplosió del consumisme globalitzat a través de cadenes, i punts de venda iguals i grans superfícies arreu del planeta
Organització descentralitzadaInnovació constant, diversificació i fragmentació dels productes i els serveis més enllà de les necessitats reals de les persones
Expansió global dels punts de vendaConcentració i homogeneïtzació del consumisme en centres comercials
Explosió dels productes dedicats al benestar individualIndividualització del consumisme: base del consumisme, l’individu
Omnipresència de la publicitat i el màrquetingEstratègies de venda, màrqueting, disseny i publicitat
Intensificació de la produccióAdaptació de les fluctuacions de la demanda
Innovació continuadaNovetats i canvis formals constants en els productes i els serveis
Increment de la producció via computeritzacióExplosió del consum a través de la xarxa: Internet

      En les darreres dècades, el sistema de producció fordista ha deixat pas a un sistema de producció postfordista. El sistema productiu postfordista implica el control i el disseny de les pautes de consum i de les formes de vida a partir de processos de flexibilització i individualització. Seguim Borràs (2001) quan exposem quin és el tipus ideal de consum per a cada procés de producció, establint diferents categoritzacions conceptuals per a cada model de consum a partir del procés productiu. Les principals característiques del consum en el postfordisme són que és no durable, sinó microelectrònic, fluid, flexible i individual, enfront d’un consum que en el fordisme era més durable, més sòlid, més homogeni i col·lectiu.

       Taula 2: Tipus ideal de consum. Font: Borràs, 2001, 146.

Tipus ideal de consum
FordismePostfordisme
ElectromecànicMicroelèctronic
DurabilitatNo durabilitat
SolidesaFluïdesa
EstructuraFlexibilitat
Col·lectiu, familiarIndividual
HomogeniHeterogeni
EstandarditzatSingularitzat
FixPortàtil
FuncióForma
UtilitatEstil, disseny

      Així, el postfordisme ha augmentat el consum de productes relacionats amb les noves tecnologies, com els telèfons mòbils o els ordinadors. La venda d’aquests productes no està desvinculada de les noves formes de treball externalitzat de les empreses.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4RJzRXhpZgAATU0AKgAAAAgADAEAAAMAAAABA4QAAAEBAAMAAAABBRMAAAECAAMAAAADAAAA ngEGAAMAAAABAAIAAAESAAMAAAABAAEAAAEVAAMAAAABAAMAAAEaAAUAAAABAAAApAEbAAUAAAAB AAAArAEoAAMAAAABAAIAAAExAAIAAAAfAAAAtAEyAAIAAAAUAAAA04dpAAQAAAABAAAA6AAAASAA CAAIAAgACvyAAAAnEAAK/IAAACcQQWRvYmUgUGhvdG9zaG9wIDIyLjAgKFdpbmRvd3MpADIwMjE6 MDM6MzEgMTA6MDk6MTUAAAAEkAAABwAAAAQwMjMxoAEAAwAAAAH//wAAoAIABAAAAAEAAAgfoAMA BAAAAAEAAAu4AAAAAAAAAAYBAwADAAAAAQAGAAABGgAFAAAAAQAAAW4BGwAFAAAAAQAAAXYBKAAD AAAAAQACAAACAQAEAAAAAQAAAX4CAgAEAAAAAQAAEO0AAAAAAAAASAAAAAEAAABIAAAAAf/Y/+0A DEFkb2JlX0NNAAH/7gAOQWRvYmUAZIAAAAAB/9sAhAAMCAgICQgMCQkMEQsKCxEVDwwMDxUYExMV ExMYEQwMDAwMDBEMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMAQ0LCw0ODRAODhAUDg4OFBQO Dg4OFBEMDAwMDBERDAwMDAwMEQwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAz/wAARCACgAG8D ASIAAhEBAxEB/90ABAAH/8QBPwAAAQUBAQEBAQEAAAAAAAAAAwABAgQFBgcICQoLAQABBQEBAQEB AQAAAAAAA