realitat social de la pilota valenciana
Ricard Sentandreu Sebastian Jugador Professional de Raspall i Llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport
La pilota vista des de la distància: Jerez de los Caballeros (Extremadura)
Antonio González Pastelero Club de Pilota Valenciana El Tamborí
Integració sociocultural i lingüística mitjançant la pilota valenciana
África Villanueva Félez Institut de Gestió del Coneixement i la Innovació (INGENIO (CSIC-UPV))
Víctor Durbà i Cardo Professor d'Educació Física en Ensenyament Secundari
12. La pilota valenciana vista des del País Basc
L’agermanament entre la pilota basca i valenciana
Tiburcio Arraztoa Investigador de la pilota basca i president de l'associació Laxoa Elkartea
Pilota basca i informació: context actual i breus apunts sobre la pilota valenciana
José Mari Otermin Periodista especialitzat en pilota basca
Oidui Usabiaga Arruabarrena Universitat del País Basc UPV/EHU
Daniel Martos i García Universitat de València
Galeria Fotogràfica i Cartogràfica
La pilota i el territori valencià
Presentació
La Pilota Valenciana. Pràctica, ciència i codi és una obra col·lectiva que tracta sobre l’esport valencià per excel·lència i que pretén donar una visió integral del joc de pilota. El volum que té el lector a les seues mans ha estat coordinat pels doctors Víctor Agulló, Gregorio González i Javier Gómez, tots ells docents i investigadors de la Universitat de València. La pilota valenciana potser siga un dels elements valencians amb major capacitat de relació, del nord al sud i d’oest a est de les comarques castellanoparlants a les de parla valenciana. Amb aquesta obra la nostra Universitat, centenària, mostra tot el seu suport a un esport també centenari i tan arrelat al territori valencià.
Les pàgines d’aquest llibre recullen els diversos aspectes d’aquest esport com són les diferents modalitats practicades, la relació entre el joc i la seua llengua vehicular, el valencià, aborden una anàlisi des de l’òptica de la didàctica i l’àmbit educatiu, relaten la relació de la pilota amb els mitjans de comunicació, el paper d’actors claus en la promoció i pervivència d’aquest esport, la Universitat i la seua vinculació amb la pilota, i fins i tot, s’analitza la pilota valenciana des del punt de vista de la integració social, del gènere, el món cultural, la ruralitat, l’associacionisme, o el pagament d’impostos. Menció a part mereixen dos enfocaments que van més enllà de les nostres fronteres territorials. Per una banda el llibre comença amb l’estudi de la pilota al món i la relació que els pilotaris valencians mantenen amb els jugadors de pilota a altres parts d’Europa i a Amèrica. Un fet d’internacionalització. Una vegada més, trobem en la pilota aquesta capacitat de crear i recuperar vincles humans. I per l’altra banda l’obra conclou amb la relació entre la pilota valenciana i la pilota basca: desafiament esportiu, trobada cultural, amb dos pobles units per l’estima a un esport.
Els autors i autores de La Pilota Valenciana són membres de la Universitat de València, professors i mestres d’educació física a l’ensenyament primari i secundari, periodistes, lingüistes, pilotaris professionals, aficionats a la pilota... en definitiva persones que aporten els seus coneixements i punts de vista al voltant d’aquesta pràctica esportiva. És aquesta obra, doncs, un punt de trobada per a diferents veus amb una intenció formativa i divulgativa per tal que els lectors i lectores coneguen millor un esport que és tan nostre però que en ocasions sembla tan desconegut.
Quines repercussions ha tingut el tancament de RTVV per al foment de la pilota? Quins canvis ha experimentat el joc en aquestes últimes dècades? Quins valors pot aportar en l’educació dels xiquets i xiquetes? Quin és el significat social de la pilota valenciana? Quin és el seu futur al segle XXI? Des de la Universitat de València la nostra intenció és que els lectors puguen buscar les claus per resoldre aquestes i altres preguntes que de segur es formularan en aquesta obra. En tot cas, la pilota valenciana constitueix una manifestació del patrimoni cultural valencià, amb base històrica, consciència social i funcionalitat tradicional.
La Universitat de València, cinc vegades centenària, es congratula per l’excel·lent resultat d’aquesta obra coral que té a veure amb el passat i el present d’una manifestació patrimonial de referència, com és la pilota valenciana.
Esteban Morcillo Sánchez
Rector de la Universitat de València
Jorge Hermosilla Pla
Vicerector de Participació i Projecció Territorial
Pròleg
Diuen que la distància i l’elevació ofereixen una millor perspectiva de les coses, així com de la vida, i en eixe sentit crec que l’edat, amb la seua alçària, n’és una prova fefaent d’eixe criteri. L’edat i l’experiència ofereixen criteris conservadors, tot i que siguen ferms, basats en tot allò viscut, experimentat i manta vegades patit, tot i que també, de vegades, fruït.
Em demanar-me l’aportació d’un pròleg per a aquest treball d’investigació, redactat per persones enamorades de la Pilota en general i de la Valenciana en particular, amb formacions ben distintes, que pretenen parlar des de punts de vista bastant distints, em vaig demanar si tan sols hauria de fer una anàlisi del treball o podria tractar de completar-lo, aportant allò que l’experiència personal i l’edat han anat reblint els buits dels meus coneixements i estima per joc tan nostrat, i fruit d’això és el contingut d’aquest escrit.
Em cal dir per començar que, els Jocs de Pilota són tan antics com la Humanitat, i