Jurgen Toonen

HERKENNEN BEZINNEN DOEN (HBD)


Скачать книгу

      Voor alles geldt: samen met God overleggen, Hem erbij betrekken.

      Waarom is communicatie zo belangrijk? En het gebruik van geestelijke wapens daarbij?

      Allereerst uitleg over waarom communicatie en het gebruik van de geestelijke wapens hierbij voor ons christenen van groot belang is. Als christen geloven we dat de wereld een schepping is van God. En dat de schepping door de zondeval van de mens geen neutraal of veilig terrein meer is, maar waar een strijd plaatsvindt tussen God en de Satan (Hebreeuws voor tegenstander). Uiteraard is de overwinning behaald door Christus, en wie in Christus gelooft deelt in die overwinning. Maar het spel dat Satan speelt is een leugenspel van verdeel en heers, dat verwarring zaait tussen God en mens en mensen onderling. Door dat leugenspel is ons denken, en zeker niet minder belangrijk, maar wel vaak onderbelicht, ons voelen over onszelf, over God, en over mensen om ons heen vertroebelt. De tegenstander is gericht op destructie van dat vertrouwen in God, het goede, en de goede afloop. Vooral in de communicatie tussen mensen speelt Satan dit leugenspel. Daar moeten we ons als christenen van bewust zijn en tegen wapenen.

      Communicatie is dus bij uitstek waar de tegenstander zijn brandende pijlen op richt. Met veel succes, als je de kerkgeschiedenis bekijkt met haar vele conflicten, twisten, scheidingen, enzovoort.

      Scheiding brengen is zijn doel. Geïsoleerd zijn we namelijk kwetsbaar. De naam duivel komt van het Griekse woord diabolos, wat betekent lasteraar, scheidingbrenger. “Di” betekent twee. Scheiding tussen mensen onderling, maar ook met jezelf (tussen je verstand en je gevoel bijvoorbeeld) en vooral tussen God en ons. Dan zijn we kwetsbaar en beïnvloedbaar. Lees de verhalen in de Bijbel er maar eens op na, beginnend met de verleiding van Eva. Het doel ervan is om te vernietigen zoals Jezus dat ook aanhaalde over satan: hij was een leugenaar en mensenmoordenaar van den beginne. Hoe goed dat gelukt is, nogmaals zie de geschiedenis. Vele zich christen noemende gelovigen hebben andere christenen het leven zuur gemaakt en vaak letterlijk vermoord. Er was veel ellende onder en naar elkaar. Zelfs vandaag komt dat nog veel voor.

      De seculiere wereld ziet dit ook en dat heeft daarom een afstotende werking op hen. Afstotend van Christus. Het werkt devangeliserend. Precies wat de tegenstander wil. Heel vaak is het de communicatie waar de aanvallen op zijn gericht met als basis onze zwakheden en kwetsuren. Een bekend voorbeeld is de weigering van Cain om met God te communiceren over wat in zijn hart leefde, toen God hem daar op wees. Daar kon satan vervolgens mee aan de haal en we kennen allemaal het gevolg: Abel werd vermoord.

      Gezonde en open communicatie creëert gezonde relaties. Overleg zoveel mogelijk met God. Een goede relatie met Hem is van cruciaal belang. Aangezien Hij alleen echt weet hoe alles in elkaar zit, beschikt over het juiste perspectief, de wijsheid, de middelen en de macht om er iets aan te doen. Jezus laatste woorden waren niet voor niets gericht op het bewaren van de eenheid. De tegenstander zal zijn pijlen voornamelijk daar op richten: de communicatie. De geestelijke wapens (a), waaronder de wapenrusting, zijn daarom belangrijke pijlers in deze cursus. Naast de relatie met God (b).

      a) Het is dus heel belangrijk – essentieel eigenlijk – om de geestelijke wapens te hanteren:

       de geestelijke wapenrusting (Efeze 6:10-20: waarheid, bescherming van je denken, geloof, Gods Woord, evangelie, rechtvaardigheid, gebed);

       het bloed van Christus (dat zonde en alle onreinheid schoonwast);

       lofprijs (zingen of uitspreken: op de lofprijs van Zijn volk troont de Heer);

       gebed (dat is communiceren met God);

       vulling met de Heilige Geest;

       paraat hebben van het Woord;

       samen bidden (waar twee of meer in Mijn naam vergaderd zijn, daar zal Ik zijn).

      De geestelijke wapens voorkomen invloed van de tegenstander op waarheid, rechtvaardigheid, geloof, je denken of voelen over God, jezelf en anderen. Tevens kan het druk/invloed schelen op je zwakke punten en op die ander die je tegen gaat komen. Invloed op zowel gevoel als denken, maar ook materieel of andere dingen/zaken; vaak gecombineerd. Dagelijks trek ik de geestelijke wapenrusting aan tijdens mijn tijd met God aan het begin van de dag. Ook nodig ik de Heilige Geest uit deze dag in alles bij mij te zijn. Verder stel ik mijzelf en iedereen die ik ga ontmoeten of belangrijk zijn onder het bloed van Christus om genoemde invloed van de tegenstander tegen te gaan. Zoals mijn dierbaren, sociale kring, besluitnemers enzovoort. Helemaal voorkomen zal niet altijd lukken. Mensen hebben namelijk een vrije wil. Daarmee kunnen ze zogezegd onder de radar door vliegen.

      Mijn ervaring is dat de dingen dan makkelijker af gaan. Er zijn niet alleen minder conflicten, maar ook eerder herkenbaar, minder heftig en sneller oplosbaar. Uiteraard vanwege de hulp van God en de verminderde invloed van de tegenstander.

      Het gebruik maken van de geestelijke wapens vergelijk ik weleens met het invetten van haar veren door de eend voordat ze te water gaat, om daarmee zinken en verdrinking te voorkomen. Het water in gaan staat dan symbool voor de wereld die je in gaat die dag. Zodat die invloed meer van je afglijdt zoals water op vet en je uiteindelijk niet zinkt. Althans minder snel.

      Meer over de geestelijke wapens vind je in bijlage 2: “Praktische toepassing geestelijke wapens”. Goede uitleg over de geestelijke wapenrusting is te vinden in het boek: “En nu pak aan, geestelijke wapenrusting” (A. Berendsen-Karkdijk).

      animal-200823_1920.jpg(p)

      Het gebruik maken van de geestelijke wapens (zoals de rusting uit Efeze 6) is als het invetten van haar verenpak door de eend voor het te water gaan om zinken te voorkomen.

      b) Intieme omgang met God: gebed, praten, overleg

      Aan het begin van de dag nodig Ik God altijd uit met de volgende woorden:

      “God, U heeft 24/7 toegang tot alles in mij: gedachten, emoties, besluiten, lichaam. Wat ik ook doe, wat ik ook denk en wat ik ook besluit, U mag altijd ingrijpen, corrigeren, mij aanspreken”.

      Of ik dat altijd prettig zal vinden? Dat zeg ik niet, maar ik wil het wel. Praat en overleg zoveel mogelijk met Hem. Bouw aan de relatie met Hem. Als de communicatie met Hem verbetert, verbetert meestal alle andere communicatie ook. De relatie met God is eigenlijk het allersterkste wapen.

      1.2.2 Vaardigheden/competenties

      Waarnemingsvermogen: wat gebeurt er buiten mij om en in mijzelf? Wat voel en denk ik hierbij zonder voorkennis en vooroordeel, zo objectief mogelijk?

      Sociale vaardigheden: fatsoenlijk en beleefd gedrag, attent zijn.

      Gespreksvaardigheden: kunnen luisteren, niet interrumperen en dergelijke.

      Onderhandelingsvaardigheden: ga voor ‘win-win’. “Acht niet alleen op uw eigen belang, maar ook op het belang van de ander”. Soms kan je niet anders dan ‘win-lose’, omdat de ander te ver gaat.

      Blijf vooral dichtbij jezelf in wat je wilt. Geef je grenzen aan. Een ander kent deze niet altijd. Meestal werkt ‘win-win’ heel goed.

      Is de ander heel passief of subassertief (zie hoofdstuk 2: assertiviteit, sub = onder), probeer dan ruimte te geven aan hun wensen of bezwaren. Stimuleer dit door ernaar te vragen. Een conflict wordt alleen echt opgelost als er zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de belangen van alle partijen (‘win-win’ dus). Ruimte geven werkt dus ook in jouw voordeel.

      Niet te snel oordelen: een rechtvaardig gefundeerd oordeel mag, echter alleen als je kennis hebt van alle relevante feiten en emoties (zeer belangrijk maar vaak onderbelicht). Heb niet te snel een mening klaar. Houd altijd de mogelijkheid open dat het anders kan zijn.

      Johannes 7:24

      Oordeelt