George Tradescant Lay

Çin Kültürü


Скачать книгу

aynı görünmektedir. Teller bakır veya pirinçtir ve her birine hareketli bir köprü veya at denir, bu hareketli köprü aracılığıyla, gam, icracının zevkine göre başka herhangi bir çalgıya uyarlanabilir. Çin’de akort meselesi yorucu ve karmaşık bir iştir ancak üretebildiği etki çeşitliliğiyle emeği telafi eder.

      Teang, oktav yardımıyla akort edilen on altı telli bir ut türüdür. Ancak bu aralık, sekiz yerine yalnızca altı nota içerir. Yarım notalar böylece zahmetsizce atılır.

      Yang kin, iki küçük çekiçle vurulan pirinç tellerle döşenmiş bir tür santurdur. Piyanonun temelidir. Hünerli bir el dokunuşuyla, ahenkli ve melodik seslerin çok neşeli ve canlı bir birleşimini verir.

      Kin’in gösterimi çok karmaşıktır ve görünüşe göre ayaktakımının bu çalgıya karışmasını önleme amaçlıdır. Her nota bir karakter kümesidir; biri dizeyi belirtir, diğeri anahtarı belirtir. Üçüncüsü sağ elin parmaklarının ne şekilde kullanılacağını size bildirir dördüncüsü sola göre aynısını yapar. Beşincisi müzisyene, uygun sesin verilmesinden önce veya sonra eli nasıl kaydırması gerektiğini söyler ve altıncısı, belki de, iki notaya aynı anda basılması gerektiğini söyler. Kinin yönetiminde bu kadar zevk ve ustalık gösterildikten sonra, gösterimi basitleştirmek için hiçbir adım atılmaması gerçekten şaşırtıcıdır. Bir Çinlinin çaldığı her nağme ona aylarca süren emeğe mal olur ve çalışma o kadar yorucudur ki, tek bir nağme çalamayan bazılarının çok güzel bir şekilde doğaçlama yaptığını bile duydum. Yunanların nota sistemi, bozma, ters çevirme vb. yoluyla alfabelerinden ya da tıpkı Çinliler gibi yazılı karakterlerinden alınmıştır. Her ikisinin de zahmetli ve biçimsiz doğalarından başka hiçbir dikkat çekici yönü yoktu. Diğer çalgıların notaları çok basit olduğundan, bu gözlem sadece kine ait notalar için geçerlidir.

      Performans çok zariftir ve melodi basit olsa da, her gam tellere dokunma tarzına göre çeşitlilik gösterir. Harmonik eğrinin doğası hakkında pratik bir ipucu elde etmek amacıyla titreşen bir ipi mikroskoba tabi tutan Dr. Young, bunun bir tür spiral hareket olduğunu ve biçiminin ve elbette sesin kalitesinin, kuvvetin kendisine uygulanma biçimine bağlı olduğunu gözlemledi. Çinliler, sağ elin hemen hemen mümkün olduğu kadar çok pozisyona sokulmasını buyurdukları için, bu gerçeği pratik olarak algılayalı çok olmuştur.

      Çin flütü veya hwang teih. Bu çalgı, bambudan yapılır ve bizim fifremizin neredeyse iki katı uzunluğundadır ve görünüş olarak çok daha dikkate değerdir ancak bir anahtarın yokluğunda, Alman flütüyle eşit tutulmayı pek hak etmez. Ağız kısmı ile ucu arasında iyi bir mesafe vardır. Bu, müzisyenin elindeyken çalgının duruşunu iyileştiren bir durumdur. Diğerinin yaklaşık iki santim altında ikinci bir delik vardır. Şeffaf bir ağ ile kaplıdır. Bu iki deliğin amacı, müzisyene perdeyi zevkine göre değiştirme fırsatı vermektir. Ahşabın çatlamasını önlemek ve sesi yumuşatmak için aralıklara ipekle bağlanmıştır. On küçük delik veya havalandırma bulunur ancak sadece altı tanesi etkilidir. Bu altısı birbirinden eşit uzaklıktadır. Bir flüt yapımcısının, ister üç ister yarım düzine olsun, delikleri birbirinden eşit mesafede delmesi doğal görünüyor. Çinlilerin kullandığı eski flütlerde sadece üç tane vardı ve onu pauco foramine (birkaç delik) ile tarif eden Horace’nin ima ettiği gibi, eski Romalıların kırsal oyunlarında kullanılanda muhtemelen daha fazlası yoktu. Altı deliğin eşit mesafedeki yapısı, diyatonik ölçeğin kaynağı veya bizde kullanımda olan gibi göründüğü için dikkate değerdir. Çünkü bu şekilde delinmiş bir flütü alıp tüm parmaklar aşağıdayken hafifçe üfleyerek doldurursak ve sonra onları birbiri ardına kaldırırsak art arda kulağa hoş gelen yedi nota elde ederiz ve oktavın parmağımızı aşağı indirip biraz kuvvetle üfleyerek takip ettiğini görürüz.

      Çinlilerin kullandığı beş ses sistemi, telleri karşılıklı olarak dörtlü ve beşli olarak akort etme uygulamasından doğmuştur; dolayısıyla melodinin armoniden türetildiği anlaşılıyor. Modern ölçeğimizi, kulaktaki herhangi bir içgüdüsel algıya değil, bir ses borusunu eşit parçalara bölme uygulamasına borçluyuz. Ölçeğimiz doğal olsaydı, bir nağme ile karşılaştığımızda onu bulmamız gerekirdi ki durum böyle değildir. Zira Scotch’un daha eski melodilerinin çoğunda bulunmaz. Monteverde madrigallerinde bazen göz ardı edilir, Yunan ruh hallerinin ilkelerine göre oluşturulmuş Aziz Ambrose melodilerinde görünüşü sadece kısmidir. Sosyete adalarında duyduğum nağmelerde yoktu ve Çinlilerin daha eski müziğinde tanınmadığını gördük. Bu nedenle, sanırım, biraz önce verilen açıklamada bulunacak olan gerçeğin başka bir nedenini aramak zorundayız. Kulak, işin öğreticisi değildi, doğal olarak bu görev için hiçbir yeterliliği yoktu; tam tersine, müzik öğretmeninin tanıklık edebileceği gibi, başlangıçta, göreve uygun hale gelmeden önce çalgısını yaptığı gibi kulağını akort etmeyi gerekli bulan çok sıkıcı bir bilgindir. Altı eşit aralıklı delikle delinmiş bir kamış dersi öğretti ve kulağı belirli aralıklarla öyle bir sevgiyle doldurdu ki alışkanlık haline geldi. Bu armağanı, deneye değil, doğuştan gelen bir yetiye borçlu olduğumuzu düşündük.

      Kanton civarında flüt çalma stili farklıdır. Buradaki Çinliler çok fazla şiddetle ve dudağın basıncı ve ayarlanması konusunda herhangi bir beceri olmadan üflerler, bu da bir yabancının onun değeri hakkında kötü bir fikir oluşturmasına neden olabilir. Ancak biçiminin muntazamlığına, satıldığı elli sentlik düşük fiyatına bakarsak ve deneme üzerine, biraz idare ile en yumuşak nefesin onu “en belagatli müziği söylemeye” teşvik edeceğini görürsek, ne mucitten ne de pazarlığımızdan memnun olmamak için bir neden görebiliyoruz. Çinli kadın, inzivaya çekildiği yalnız ve heyecan verici olmayan saatleri ut ve def dışında bununla neşelendirir. Orada, daha yumuşak bir kullanımla, şüphesiz kuzeyin sanatçıları arasında olduğu gibi, farklı bir dil konuşur çünkü ara sıra neyin iyi olduğuna dair bir fikir edinebilsek de Kanton’da her zaman en iyilerle eğlendirilmeyiz.

      Çin Klarneti (Heang teih). Bu çalgı, sesinin bitişi ve tatlılığı dışında bir klarnetin tüm temel parçalarına sahiptir. Klarnetin olmazsa olmazı, borunun sesinde, konuşan trompetin insan sesi üzerinde yarattığı etkinin aynısını yapan uçtaki zildir. Bu, Çinli mucidin az da olsa tanıdığı bir matematiksel ispatı doğrular. Çin klarnetinde zil bakırdandır ve aynı zamanda ses sağır edici bir noktaya ulaşana kadar etkiyi artıran ağızlık da bakırdandır. Klarnetimiz gibi bir kamışla üflenir. Yüksek ses ve tiz bir çınlamadan büyülenen Çinliler arasında gözde bir çalgıdır ve Çinliler ister sevinç ister keder olsun, onu her durumda ana unsur haline getirirler. Cenaze törenlerinde duyulur, evlilik eğlencelerinde yer alır, hem tiyatroda hem de tapınakta müzik topluluklarına öncülük eder. Kısacası şekli gibi kullanımda da bizim klarnetimize tekabül eder. Biri başparmak tarafından basılan sekiz deliği ve sahibinin zevkine göre bazı ipek süslemelerin takıldığı çanın üzerinde birkaç ilmeği vardır. Yerli bir grubun lideri olan müzik hocam, bu gürültülü çalgı için harika bir tercihe sahipti. Öyle ki, her zaman kulaklarımı yüksek ve uzun süreli bir patlamayla sersemletip sonra seyircilerin alkışları için bilinçli bir gururla etrafına bakardı.

      Klaksonlar. Biçim olarak klarnete benzer ve genellikle aynı adla anılır. İnce bakırdan yapılmıştır ve iki parçadan oluşur: üstte bir bilye bulunan bir şaft ile örtülen konik bir çan ve çan içinde geri çekilebilir bronzdan yapılmış bir sap. Kasvetli bir sesi vardır, tek başına dinlendiğinde pek hoş değildir. Ancak daha yetenekli ellerde, tiz çalgılarla uyum içinde üflendiğinde