Aho Juhani

Lastuja IV-VII


Скачать книгу

oikeissa liikkeissä.

      –Oikeissako? Kassakaappiko? sopersi Yrjö yhä enemmän hämillään.

      Hänellä ei todellakaan ollut kassakaappia. Emme olleet sitä ennen huomanneet eikä nähtävästi hän itsekään. Mutta eihän sen nyt sentään tarvinnut olla mikään merkki siitä, ettei hänen liikkeensä olisi ollut varmalla pohjalla ja varat varmassa tallessa. Ja me olimme yhä vakuutetut siitä, että hän oli varakas mies ja että hän istui varmasti ja vakavasti sillä oksalla, jonka hän oli istuttavakseen valinnut.

      Kunnes se oksa yht'äkkiä katkesi ja toi hänet alas, että tömähti.

      –Nyt se tuli konkurssi! ilmoitti hän meille eräänä aamuna.

      Ja kun me kyselemään ja neuvottelemaan, eikö hänen olisi mitenkään mahdollista arrangeerata … emmekö voisi ehkä auttaa häntä pulasta.

      –Ei siinä mikään auta, se on mennyttä, mikä on mennyttä!

      –Onko niin suuret summat kysymyksessä?

      –Suuret on summat … ja on siinä muutakin… En minä niin summasta, mutta on siinä muutakin.

      Mitä se muu oli, siitä ei hän tehnyt selkoa. Mutta me aloimme aavistaa pahinta.

      Olisiko se sitä, että hän veisi muitakin muassaan?

      –Ei, ei! Ei tässä tule kärsimään muut kuin minä yksin. Enkä minä muusta, mutta tämä on minulle moraalinen vararikko.

      –Ethän vain liene väärentänyt!

      –Mitä väärentänyt?

      –Joitakin nimiä…

      –En minä tiedä … eihän siinä voi olla mitään pahaa, niinkuin minä olen…

      –Saakeli sinuas … kuinka olet voinut? Kuinka se on voinut tapahtua?

      –En tiedä itsekään … olen niin sekaisin, etten saa selkoa omista kirjoistani.

      –Sinun täytyy antaa meidän tutkia niitä … ehkä skandaali on vielä vältettävissä…

      –Skandaali, niin, skandaali … höpisi hän, silmät jäykkinä päässä ja tukka pystyssä ja puku epäjärjestyksessä useiden valvottujen öiden jälkeen. Lähetimme hänet ajurilla kotiinsa ja lupasimme illalla tulla hänen luokseen. Mutta varokoon hän tekemästä mitään tyhmyyksiä! Me suoraan sanoen tarkoitimme sitä, ettei hän menisi hirteen.

      –Enhän toki … ka, mitäs minä toki!

      –Lupaatko kunniasanallasi?

      –Lupaan, lupaan, kyllä minä toki lupaan.

      Se oli surullinen päivä meillä virastossa. Me olimme varmasti vakuutetut siitä, että hän oli väärentänyt vekselin tai jotakin samantapaista. Alakuloisina astelimme ystävämme Yrjön luo. Hän otti meidät vastaan verrattain tyynenä, vaikka raskas epätoivo näytti häntä painavan. Rouvansa oli hän lähettänyt jonnekin kaupungille. Kirjat olivat pöydällä, kahden kynttilän välissä, niinkuin olisivat paarilla levänneet.

      Emmehän olleet erittäin syvästi kirjanpitoon perehtyneitä, mutta sen saimme kuitenkin hänen avullaan selväksi, että asema todellakin oli epätoivoinen. Hän oli harjoittanut jos jonkinlaisia affäärejä metsäliikkeestä ja voikaupasta ja maatilain myynnin välityksestä aina tupakkaan ja tulitikkuihin. Hän oli ostanut ja myynyt koskia, tuonut maahan keinotekoisia lannoitusaineita ja vienyt maasta lintuja, nahkoja, puolukoita ja karpaloita. Hän oli merkinnyt osakkeita uusiin tehdasyhtiöihin, höyrylaivayhtiöihin, koettanut onneaan kaikenlaisissa koti- ja ulkomaisissa papereissa. Olipa harjoittanut pörssipeliäkin. Se oli iskenyt reiän hänen liikepohjaansa, ja nyt hän ei voinut lunastaa sitä 10,000 markan vekseliä, joka jo oli mennyt protestiin.

      –Se on siis se paperi?

      –Se se on, huokasi hän ja painui kokoon.

      –Missä pankissa se on?

      –Tietysti Kansallispankissa. Periaatteesta minä en tee asioita muissa pankeissa.

      –Kenen nimi sinulla on siinä?

      –Ei siinä ole kenenkään nimeä.

      –Kuinka ei? Ei kai pankki ole antanut kymmentätuhatta ainoastaan sinun nimelläsi?

      –Eihän sen niitä ole tarvinnut antaa. Minä olen vain itse ottanut.

      –Suo anteeksi, mutta nyt emme ymmärrä mitään.

      –No, mutta onhan se päivän selvä asia … vekseli on asetettu kuudelle kuukaudelle ja se lankesi eilen. Jos ette usko, niin katsokaa itse…

      Hän avasi pöytälaatikkonsa ja otti sieltä vekselin.

      –Se on siis lunastettu! Mutta senhän piti olla pankin hallussa?

      –Pankin hallussahan se onkin, niin kauan kuin en ole voinut viedä kirjoihin, että se on lunastettu ja siirretty … tässä laatikossa ovat kaikki lunastamattomat vekselit, ja tässä kaikki lunastetut.

      –Mutta mitä peliä tämä on?

      –Ei mutta!

      Me ensin töllistelimme toisiamme ja sitten Yrjöä ja sitten hänen kirjojaan ja koteloitaan ja sitten taas toisiamme ja purskahdimme lopulta nauruun, jossa oli henkemme menehtyä.

      Koko hänen liikehommansa oli ollut pelkkää mielikuvitusta. Hän ei ollut penniäkään voittanut eikä penniäkään kadottanut. Hän oli vain tehnyt valekauppoja, ollut ostavinaan ja myyvinään, keinotellut kuvitelluissa papereissa ja liikkunut kuvitelluilla pääomilla.

      –Ei siis ole olemassa mitään konkurssiakaan?

      –Konkurssi on valitettavasti olemassa, sanoi hän haikeasti huoaten. Minä voin joutua aivan epätoivoon ajatellessani, että jos minulla olisi ollut oikeita rahoja, ne olisivat nyt menetetyt ja vieraat ihmiset minun kauttani joutuneet häviöön. Minä itse olisin kadottanut kansalaisluottamukseni ja olisi minut ehkä saatettu lailliseen edesvastuuseen vaillinaisesta kirjanpidosta. Puoli palkkaani olisi ainakin viety ja minä olisin merkitty mies, iäksi päiväksi merkitty mies.

      Hän suli kyyneliin ja nyyhkytti todellisen, vilpittömän surun vallassa, jota emme koettaneetkaan lieventää, tuntien voimattomuutemme. Kun hän siitä vähän tointui, virkkoi hän:

      –Kyllä ne sveesit nyt riemuitsisivat, jos tietäisivät, saisivat vettä myllylleen. Niinpähän kävi senkin suomenmielisen liikemiehen, sanoisivat. Näettehän, millä vahingonilolla se Nyya Pressi parhaillaan puhuu Kansallispankista. (Tämä tapahtui siihen aikaan, kun Kansallispankilla oli nuo tunnetut rettelönsä). Siinä nyt nähdään, sanoisivat. Ja oikeassahan olisivatkin. Minä koetin, minä tein parastani, tein sen asian harrastuksesta oppiakseni, hankkiakseni kokemusta ja antaakseni sen perintönä pojalleni, josta oli aikomukseni kasvattaa suomalainen liikemies. Mutta ei minusta ollut siihen, ei ollut, ei ollut.

      Hän huojutteli pääparkaansa käsiensä välissä.

      –Älähän nyt vain joudu epätoivoon, voithan vielä alkaa alusta.

      Otaksukaamme, että me lunastaisimme vekselisi!

      –Lunastaisitteko?

      Hän hypähti pystyyn kuin ammuttuna ja hänen silmänsä säteilivät.

      Mutta sitten hän taas vaipui kokoon.

      –Mutta, enhän kuitenkaan voisi alkaa 10,000:n velalla.

      –Me annamme sinulle akordin kymmeneksi vuodeksi ja asetamme liikkeesi administratsionin alle.

      –Akordinko? Administratsioninko?

      Hänen kasvonsa vetäytyivät taas hymyyn. Nuo affäärimaiset sanat häntä nähtävästi hurmasivat, vaikuttivat häneen vastustamattomalla tenhovoimalla. Hän saisi »akordin», hänet asetettaisiin »administratsionin» alle! Sehän tapahtuu usein liikemaailmassa, suurillekin kauppahuoneille, sehän osoittaa aina tavatonta luottamusta velkojien puolelta. Sattumahan se oikeastaan vain olikin, että hän oli joutunut tähän pulaan! Akordi! Administratsioni!