De overblijfselen waren na het branden ingesloten in een urn, de lijken werden zonder urn in de grond gelegd. Dus werden begraafplaatsen gevormd, die, zoals hierboven al genoemd, door archeologen de naam van «velden met grafurnen» of «velden met begrafenissen» zijn genoemd. In de XIX eeuw. wetenschappers debatteerden over wie de begraafplaatsen bezat die in Centraal-Europa waren ontdekt – Slaven, Duitsers, Thraciërs of Kelten (Indo-Europeanen). Een dergelijke uitspraak van de vraag was op zichzelf onjuist, omdat het ritueel van begrafenis op het gebied van grafurnen niet alleen tot de stam behoorde, maar tot alle hierboven genoemde stammenmassa’s.
De Tsjechische archeoloog en historicus Lubor Niederle, die de mening van P. Schafarik en andere Tsjechische en Poolse archeologen ondersteunt, gaf aan dat we alleen kunnen spreken van Slavische verwantschap met die monumenten van begraafplaatsen die binnen de grenzen van de nederzetting van de oude Slavische stammen liggen verondersteld door geschreven bronnen.
Dit standpunt van L. Niederle met betrekking tot de etniciteit van dragers van de cultuur van de begraafplaatsen van Midden-Europa werd bevestigd in latere werken van archeologen. Poolse geleerden die de cultuur van de woongebieden op het grondgebied van Polen bestudeerden, kwamen tot de conclusie dat de archeologische cultuur door de Wends werd gedragen, omdat haar grondgebied in feite samenvalt met het grondgebied dat is toegewezen aan de westerse groep van deze stammen Plinius, Tacitus en Ptolemaeus.
Begraafplaatsen ten oosten van de bovenloop van de Dniester werden pas aan het einde van de 19e eeuw ontdekt. door de beroemde Russische archeoloog V.V. Khvoika, die ze onderzocht op het grondgebied van de Middle Dnieper. De studie van de allereerste monumenten van deze cultuur stond V.V. toe Khvoika beweert dat ze tot de oude Slaven behoren. Het werk van V.V. Khvoika werd voortgezet door Sovjet-archeologen die vele nieuwe nederzettingen en begraafplaatsen voor de cultuur van begraafplaatsen opgraven en bestudeerden, die nu bij meer dan 400 bekend zijn. Deze opgravingen toonden aan dat niet alleen het midden, maar ook de bovenste Dnjepr in de eerste helft van het 1e millennium werd geregeld door Slavische stammen die hun doden begraven op begraafvelden en een aanzienlijk andere levensstijl dan de naburige stammen – Kelten, Thraciërs en anderen die een soortgelijke begrafenis gebruikten. Tegelijkertijd werd bekend dat de Slavische stammen van de Dnjepr heel dicht bij de Slavische stammen van Opknoping staan. Binnen dit enkele massief van Slavische stammen worden enkele lokale verschillen waargenomen, die archeologen de basis gaven om te praten over verschillende archeologische culturen. Dit is de Oksyv-cultuur in de Lower Hanging, de Przeworsk-cultuur in het bekken van de Middle en Upper Vistula. De laatste ligt dicht bij de Zarubinets-cultuur van de Slavische stammen van het Midden- en Boven-Dnjepr.
Na het verlaten van de steppen van de regio Zuid-Oeral – Zwarte Zee, leefden de oude Duitsers op het grondgebied dat voornamelijk gelegen was tussen de Noordzee, de Rijn, de Donau en Laba (Elba), evenals in het zuiden van het Scandinavische schiereiland. De oorspronkelijke residentie van de Duitsers in Europa was Zuid-Scandinavië, Jutland en de kust van de Oostzee en de Noordzee tussen Weser en Oder.
Germaanse volkeren evolueerden, net als andere nationaliteiten, door de geleidelijke eenwording van kleine stammen tot tribale vakbonden en later door de fusie van deze laatste in de nationaliteit. Tijdens de VI – I eeuwen. BC e., Geleidelijk naar het zuiden bewegend, bezetten ze het grondgebied van het moderne Duitsland tot aan de Rijn; sommige stammen, waarvan de Trevers vervolgens de grootste rol speelden, staken de Rijn over en vestigden zich op de linkeroever. In Zuid-Duitsland kwamen de Sueva, Markomannians en Quads het dichtst in contact met de Kelten, met wie zij zich gedeeltelijk mengden.
De Duitsers vormden zich door het mengen van verschillende rassen en vermengden zich later met verschillende etnische groepen (Slaven, Kelten, Fins-Oegriërs, Romaanse volkeren, enz.). Tot het midden van de 1e eeuw was de informatie van de Grieken en Romeinen over de Duitsers nogal schaars. De naam van de Duitsers, die oorspronkelijk de Tungra-stam werd genoemd en die vervolgens door de Kelten aan alle Duitse stammen werd toegeëigend, was lange tijd onbekend bij de oude auteurs. De Duitsers waren rond het begin van onze jaartelling verdeeld in Oosters (Goten, Bourgondiërs, Vandalen, enz.), Westers (Suevs, Hutts, Cherusks, Angels, Saksen, Batavs, Moorden, Markomanes, enz.) En Noord (Svions, enz.). Bronnen voor de studie van het sociale systeem van de Duitsers zijn enerzijds de gegevens van archeologie, vergelijkende taalkunde, etnografie en anderzijds de werken van oude auteurs, met name de aantekeningen over de Gallische oorlog (midden 1 eeuw) BC) Julius Caesar, die tijdens de verovering van Gallië rechtstreeks met de Duitsers werd geconfronteerd, en de werken van de Romeinse historicus Tacitus – «Duitsland» (98 AD, de manuscripten genaamd «Over de oorsprong en de habitat van de Duitsers»), " Annalen»(ca. 116 AD) en» Verhalen»(tussen 104 en 109 gg.). De Duitsers uit de tijd van Caesar waren al sedentaire boeren, maar van tijd tot tijd verlieten ze het door hen bezette land en gingen over op anderen. Landbouwmachines bevonden zich op een laag niveau – een ploegendienstsysteem domineerde, waarvoor grote stukken land nodig waren, bouwland werd snel uitgeput en veranderde elke 1—2 jaar. De Duitsers cultiveerden rogge, haver, gerst en tarwe. Een grote rol in het economische leven werd gespeeld door veeteelt en jacht. De Duitsers hadden op dat moment geen privébezit van land: de dorpen werden bewoond door clans, die gezamenlijk het land bezaten en het gezamenlijk cultiveerden. Tegen die tijd was de patriarchale clan al vervangen door de eerder heersende matriarchale.
In de 6e eeuw voor Christus e. de kooplieden van Massalia kenden de Tilangiaanse stam die op de Boven-Rhône woonde, later bekend als de Duitse Tulling-stam. In het midden van de 4e eeuw bezocht de massale reiziger Pithaeus, op zoek naar de meest geschikte route naar Groot-Brittannië, waar lood werd gewonnen, en naar de Baltische staten, van waaruit barnsteen werd geëxporteerd, een aantal gebieden bewoond door de Duitsers. Volgens hem was het noorden van Groot-Brittannië land, dat hij als een eiland beschouwde en Thule noemde, maar dat onzichtbaar de westkust van Noorwegen was. Pythaeus zei dat het werd bewoond door mensen die zich bezighouden met landbouw en het verzamelen van honing, waarvan hij een speciaal drankje maakte. Pithaeus schreef ook over het eiland Abal voor de kust van de Noordzee, mogelijk het moderne Helgoland, en over de Teutons die in de buurt van dit eiland wonen, in West-Jutland, ook een van de Germaanse stammen. In de III eeuw. BC e. Duitse Gesat, wat speersters betekent, diende als huurlingen van de Italiaanse Kelten, en vervolgens van de Romeinen.
De door Caesar genoemde leiders, oudsten en ambtenaren waren in feite samengesteld uit gekozen militaire leiders en de adel van de clan. Onafhankelijke stammen verenigden zich af en toe in kortstondige vakbonden voor gemeenschappelijke militaire ondernemingen, waarbij militaire leiders werden gekozen; zij leidden een ploeg die aan het einde van de oorlog uiteenviel. Op dit moment waren oorlogen veelvuldig voorgekomen onder de Duitsers, omdat het uitgebreide landbouwsysteem en de belangrijke rol van veeteelt een constante behoefte aan nieuw bouwland en weiden creëerden, wat leidde tot de strijd om land tussen individuele stammen. De opperste macht in de stam behoorde tot een onregelmatig bijeengeroepen volksvergadering. In vredestijd had de stam geen gemeenschappelijke leiders, er waren alleen ouderlingen van bepaalde divisies van de stam, die voornamelijk gerechtelijke functies stuurden.
Afgaande op archeologische gegevens bevonden de Duitsers zich op dat moment op een veel lager ontwikkelingsniveau dan de Kelten. Tot het begin van de 4e eeuw verkregen ze ijzerproducten uit de Keltische regio’s en pas later ontwikkelden ze hun eigen metallurgie. Pas vanaf de 1e eeuw voor Christus e. Romeinse goederen drongen erin door, voornamelijk wijn en dure gerechten, maar zeer weinig vertegenwoordigers van de adel van de clan verwierven ze. De Duitsers gaan eindelijk naar de gevestigde landbouw, hoewel veeteelt nog steeds een belangrijke rol speelde. Ruw gebouwd van steen en betegelde huizen vervangen de voormalige tijdelijke hutten. De jacht begon een kleinere rol in de economie te spelen. De clangemeenschap die het land samen bewerkte in de tijd van Caesar wordt vervangen door familiegemeenschappen die in afzonderlijke nederzettingen wonen. Zo’n gemeenschap heeft elk jaar een nieuw plot geploegd, waardoor de oude onder stoom staat. Weiden, weiden en andere landen waren het gemeenschappelijk bezit van verschillende nederzettingen.
De landbouw onder de Duitsers was nogal primitief en speelde een veel kleinere rol dan veeteelt. De Duitsers verlieten gemakkelijk hun woonplaats en gingen op zoek naar nieuwe landen om zich te vestigen. Dus bijvoorbeeld ongeveer 120 voor Christus. e. de Germanen en hun naburige Cimbries verlieten Jutland vanwege de grote vloed die hun land verwoestte. Ze gingen naar Spanje, Gallië