Группа авторов

Wittgenstein


Скачать книгу

bange for opløsningen (min opløsning), hvis jeg blev blød« (KV, 67).

      I en anden optegnelse fra 1948, som ganske vist ikke handler om religion, men om tradition, kan man udskifte ordet tradition med religion og formenligt få et fingerpeg om hans religiøsitet:

       Tradition er ikke noget, man kan lære. Den er ikke en tråd, man kan tage op efter forgodtbefindende; lige så lidt som det er muligt selv at udvælge sine aner.

      Den, der ikke har nogen tradition og gerne ville have en, han er som en ulykkeligt forelsket. (KV, 87)

      Jeg har givet denne artikel titlen: »Religiøsitet uden religion« idet jeg mener, at udtrykket rammer sagen hos Wittgenstein. For det er åbenlyst, at han var optaget af det religiøse – både det religiøse sprogspils egenart som filosof og det religiøse som person. Men lige så sikkert forekommer det mig, at man ikke kan sige, han havde nogen religion. Jeg har en fornemmelse af, at dette spændingsforhold har været med til at give hans tænkning den dybde, den så iøjnefaldende rummer.

       Henrik Jøker Bjerre

      Vand at gå på

      Den store vanskelighed er her ikke at fremstille sagen som om, der er noget man ikke kan. (FU, § 374).

      Tro uden religion

      Ifølge den italienske filosof Giorgio Agamben kan ordet religion etymologisk spores tilbage til det latinske relegere – at genlæse (Agamben 2005, 71-72). At være religiøs er at »genlæse«, dvs. at fastholde, gentage, studere, en principiel og uoverkommelig adskillelse af det menneskelige og det guddommelige. For Agamben illustrerer etymologien dermed, at religionens væsentligste formål har været – og er – at fastholde mennesket i en underdanig og uforstående position, hvorfra det gennem ritualer, bønner og spekulationer skal »genlæse«, dvs. forsøge at fordybe sig i eller komme en smule nærmere det guddommeliges udtryk i verden, uden at formaste sig til at tro at det nogensinde »når frem« til at forstå guddommens uudgrundelige fremtrædelse. Konsekvensen er, at mennesket »indser«, at det intet formår over for eller i sammenligning med guden. Herrens veje er uransagelige, hedder det som bekendt, når menneskets afmagt og alt for begrænsede indsigt skal understreges.

      Når Kant, Tolstoj og Wittgenstein kan tillægges en »tro uden religion«, er det religion i den hermed skitserede betydning, de ikke accepterer. De tre deler ret entydigt en afstandtagen fra enhver form for genlæsende religiøsitet, der søger at fastholde forestillingen om en transcendent realitet, der »viser sig« som en uforståelig manifestation i den jordiske virkelighed, f.eks. i tegn eller symboler, der skal fortolkes og udlægges af kyndige mystikere eller profeter. I modsætning til Agamben ser de imidlertid i kristendommen et vigtigt brud i forhold til den traditionelle religiøsitet, nemlig et opgør med religionen forstået som en institutionaliseret, dvs. præstestyret, forklaring af verdens oprindelse og mening. Som vi skal se, er det guddommelige i den oprindelige kristendom, og det vil sige ved Jesu eksempel, ifølge vore tre forfattere ikke adskilt fra mennesket i en mumlende transcendens, men direkte tilstede i hvert enkelt menneske i hvert øjeblik. Derfor giver det heller ingen mening at forsøge at etablere en form for »udvortes« forbindelse til den uudgrundelige transcendente sfære i bønner, ritualer eller besværgelser. Det er fascinationen af denne rene kerne i kristendommen, som Kant, Tolstoj og Wittgenstein deler. Det meste af det, der rent faktisk foregår i den kristne kirke, betragter de derimod som udenomsværk eller slet og ret overtro.

      Uanset deres udgangspunkt