bir tarafın kazıklarının tamamen yutulmasına kadar devam eder. Kazanan çocuk, kazıkları alıp evine götürür. Çok kazandıysa, odun olarak yakar.
Daha çok sonbahar mevsiminde oynanan bu oyunda en makbul kazık kalın ve iyi bir ağaçtan yapılmış olan “TOMBAK”tır. Bu tombak iyi atılabilirse, iyi oynayan çocuk yerden çok sayıda kazık devirebilir. Tombağı kazanmak, en makbul kazanç sayılır.
AÇIL KİLİT AÇIL
Çocuklar ellerini yumruk yaparak sırayla üst üste koyarlar. Eli en üstte olan, diğer elinin işaret parmağını yumruk yapılmış elin içine sokarak:
”AÇIL KİLİT AÇIL!” der.
Çocuklar sırayla aynı hareketi yaparak aynı sözü söylerler. En alttaki yumruğa sıra gelir. Yine; yumruğa parmak sokulur ve:
“AÇIL KİLİT AÇIL!” denir.
Yumruğunu iyice sıkan çocuk:
“AÇILMAZ!” diye cevap verir.
Bundan sonra oyun şu şekilde karşılıklı konuşmayla sürer:
– NEDEN AÇILMAZ?
– ANAHTAR YOK!
– ANAHTAR NEREDE?
– SUYA DÜŞTÜ!
– SU NEREDE?
– İNEK İÇTİ!
– İNEK NEREDE?
– DAĞA KAÇTI!
– DAĞ NEREDE?
– YANDI, BİTTİ, KÜL OLDU!
Konuşma biter bitmez çocuklar elleriyle sakallarını yolma taklidi yapar ve:
“VAY BENİM KÖSE SAKALIM, VAY BENİM KÖSE SAKALIM!” diye uyumlu bir biçimde bağrışırlar.
Oyun bitmiştir.
ÇELİK ÇOMAK
Erkek çocuklarının oynadıkları bir oyundur. İki kişi ile ya da çift çift oynanır. İki ucu yontulmuş dal olan 25-30 santim uzunluğunda ve yaklaşık bir parmak kalınlığındaki “ÇELİK”, bundan biraz daha kalın ve bir metre kadar uzunluktaki “ÇOMAK” ile oynanır.
Çomak ile çeliğin ucuna vurulur, havaya yükselen çeliğe çomak ile elden geldiğince güçlü bir darbe daha indirilerek “ÇELME” işlemi yapılır.
İki oyuncudan hangisi çeliği daha uzağa göndermişse önce oynama hakkını kazanır.
“YALAK” denen uzunca bir çukur vardır. Çelik, bu çukurun üzerine enlemesine konulur. Çomağın ucu yalağa sokularak çelik hızla havalandırılıp karşıya yollanır. Karşıda “EBE” vardır. Eğer çeliği yere düşmeden yakalarsa “İKİ KOLLU” olur, yani iki defa oynama hakkını kazanır. Oyun ona geçer. Çeliği tutamazsa yerden alıp bulunduğu yerden yalak üzerine duran çomağı nişanlayıp atar. Vurursa oyun kendine geçer. Vuramazsa diğer çeliği alır. Üç defa çelme hakkı vardır. Üç defa çelme yapıldıktan sonra, çeliğin son durduğu yerden yalağa kadar olan uzaklık, çomak ile ölçülür. Kaç tane çomak uzunluğundaysa akılda tutulur. Çocuk, oyuna aynı şekilde başlayarak diğer çocuk oyun hakkını kazanıncaya dek devam eder. Her iki taraf da sayı alma çabasındadır. Elli ya da yüzü önce tamamlayan oyunu kazanmış sayılır.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «Литрес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.