С. А. Матвеев

Великолепный век. Самые лучшие истории о героях. Уровень 1


Скачать книгу

üzülmüş. Çünkü o kardeşinin öldüğünü sanıyormuş, esir olduğunu bilmiyormuş.

      Segrek hemen evine gidip annesine “Anacığım, benim kardeşim ölmedi mi? Onun Alınca Kalesi’nde esir olduğunu söylediler. Bu doğru mu?” diye sormuş. Annesi, önce inkâr etmiş ama Segrek çok ısrar edince duyduklarının doğru olduğunu söylemiş. Segrek kardeşini kurtarmak için Alınca Kalesi’ne gitmeye karar vermiş. Annesi ve babası ona engel olmaya çalışmışlar. Çünkü oğulları Segrek’in savaşta ölmesinden korkuyorlarmış. Fakat Segrek’i ikna edememişler.

      Segrek’in babası, Kazan Bey’den yardım istemiş. Kazan Bey’e “Oğlum Segrek Alınca Kalesi’ne kardeşini kurtarmaya gitmek istiyor. Fakat giderse orada ölebilir. Onu vazgeçirmek için ne yapalım?” diye sormuş. Kazan Bey de Segrek’i evlendirmelerini tavsiye etmiş. Kazan Bey’in tavsiyesiyle hemen düğününü yapmışlar. Segrek’in karısı da Alınca Kalesi’ne gitmemesi için çok ısrar etmiş, çok yalvarmış. Fakat Segrek karısının bütün ısrarlarına rağmen atına atlayıp yola çıkmış. Üç günlük yolu bir günde giderek kardeşinin tutulduğu Alınca Kalesi’nin önüne gelmiş. Segrek, günlerden beri uykusuz olduğu için kalenin önünde uykuya dalmış. Atı kaçmasın diye de atının yularını bileğine bağlamış.

      Tekfur, kalenin önünde Segrek’in uyuduğunu öğrenmiş. Segrek’i öldürmeleri için yüz asker göndermiş. Ama yularını bileğine bağladığı atı Segrek’i uyandırmış ve Segrek düşman askerlerini öldürmüş. Daha sonra Tekfur yüz asker daha göndermiş, Segrek onları da öldürmüş.

      Tekfur, Segrek’i yenemeyeceğini anlayınca bir plan yapmış. Kardeşi Egrek’i zindandan çıkarmış ve ona “Şurada bir adam var. O adam küçük çocukları öldürüyor, herkese zarar veriyor. Eğer onu öldürürsen seni serbest bırakırım, evine gidersin.” demiş. Egrek, Tekfur’un bu teklifini memnuniyetle kabul etmiş.[5]

      Egrek, yanına üç yüz asker alarak Alınca Kalesi’nin önündeki Segrek’in yanına gelmiş. O sırada Segrek uyuyormuş. Egrek, Segrek’in çantasından kopuzunu3 almış ve çalmaya başlamış. Kopuzun sesiyle Segrek uyanmış. Segrek, Egrek’e “Sen Oğuz musun? Çünkü kopuz Oğuzların müzik aletidir.” deyince, Segrek de ona bütün hikâyesini anlatmış. Kendisinin Oğuz olduğunu, yıllardır bu kalede esir olduğunu söylemiş. Segrek, onun kardeşi Egrek olduğunu anlayınca hemen Egrek’in elini öpmüş ve ona sarılmış. Kendisinin, kardeşi Segrek olduğunu söylemiş, îki kardeş uzun uzun sarılıp hasret gidermişler.

      Tekfur’un askerleri onların kucaklaşıp sohbet ettiklerini görünce Segrek ve Egrek’e saldırmışlar, îki kardeş düşman askerlerini yenmişler, onları Alıcak Kalesi’ne hapsetmişler. Sonra da atlarına binerek Oğuz’a doğru yola çıkmışlar.

      Usun Koca, iki oğlunun da sağ salim eve döndüklerini görünce çok sevinmiş. Büyük şenlikler düzenleyip ziyafetler vermiş. Namusa paha biçilmez.

Упражнения

      1. Как звали отца Сегрека?

      1) Gökçe Deniz – Гёкче-Дениз

      2) Kazan – Казан

      3) Ters Uzamış – Терс-Узамыш

      4) Kara Tekfur – Кара-Текфур

      5) Uşun Koca – Ушун-Коджа

      2. Какое слово можно вставить по смыслу?

      Egrek, Segrek’in çantasından almış ____________________ .

      1) sürülerini

      2) gergedanı

      3) sazını

      4) başını

      5) kalkanını

      3. Вставьте пропущенные слова:

      Egrek, yanına ____________________ asker alarak Alınca Kalesi’nin önündeki Segrek’in yanına gelmiş.

      1) altı yüz

      2) iki yüz

      3) üç yüz

      4) dört yüz

      5) beş yüz

      4. Образуйте уменьшительно-ласкательные формы существительных:

      1) su («вода»)

      2) göl («озеро»)

      3) köpek («собака»)

      4) söz («слово, речь»)

      5) topuk («пятка»)

      5. Кто отправился к крепости выручать брата?

      ____________________ kardeşini kurtarmak için Alınca Kalesi’ne gitmeye karar vermiş.

      1) Egrek

      2) Tekfur

      3) Bayındır

      4) Uşun Koca

      5) Segrek

Ответы

      1. Uşun Koca – Ушун-Коджа

      2. sazını

      3. üç yüz

      4. 1) su («вода») – sucuk («водичка»)

      2) göl («озеро») – gölcük («озерцо»)

      3) köpek («собака») – köpecik («собачка»)

      4) söz («слово, речь») – sözcük («словечко»)

      5) topuk («пятка») – topucuk («пяточка»)

      5. Segrek

      Adam ve Yılan

      Akıllı bir adam atına binmiş, gidiyormuş. Yol kenarında uyuyan bir adamın da ağzına yılan kaçmak üzereymiş. Atlı adam, yılanı ürkütüp kaçırmak ve adamı kurtarmak için atını koşturmuş, fakat yetişememiş. Yılan, uyuyan adamın ağzından girmiş.

      Atlı adam, uyuyan adamın yanına gitmiş ve ona kırbacıyla birkaç kez vurmuş. Uyanan adamın canı çok acımış ve hemen yerinden fırlamış. Koşarak bir ağacın altına kadar kaçmış. O ağacın altında çok sayıda çürük elma varmış. Atlı adam, uyuyan adama o çürük elmaları yemesini emretmiş. Ağzına yılan kaçan adam, atlı adama şunları söylemiş:

      “Beyim, ben sana ne yaptım? Niçin bana bunları yapıyorsun? Önce bana kırbacınla vurdun, sonra da çürük elmaları yememi istiyorsun. Senin bu yaptığını en kötü düşmanlar bile yapmaz!”

      Nadan ile ye iç, sohbet etme. Ağzına yılan kaçan adam, bir yandan çürük elmaları yiyor, bir yandan da atlı adama beddua ediyormuş. Adam, çürük elmaları yedikten sonra, atlı adam tekrar ona vurmaya başlamış. Adam dayak yememek için kaçıyor, atlı adam ise onu kovalıyormuş. Bir süre bu şekilde koşmuşlar. Sonunda ağzına yılan kaçan adamın midesi bulanmış ve yediklerini kusmaya başlamış. Kusarken yılan da ağzından çıkmış. Adam yılanı görünce atlı adamın ayaklarına kapanmış:

      “Sen bir iyilik meleğisin. Ben ne kadar şanslı bir adamım ki seninle karşılaştım. Meğer benim kusup yılanı çıkarmam için sen bana çürük