Bkz. Atalanta, Kimera.
Asopus: Jüpiter’in bir oğlu olup babasının yıldırımlarından biri yüzünden ölmüştür.
Assabinus: Jüpiter’in Etiyopya dilindeki ismi.
Astarte: Doğuda Venüs için kullanılan isimlerden biridir.
Asteria: Koios’un kızıdır ve bir kartal kılığına bürünmüş Jüpiter tarafından kaçırılmıştır.
Astrea: Nemesis’in annesidir ve adalet tanrıçasıdır. Yeryüzü bozulunca göklere dönmüştür.
“… İffetli Astrea kaçıp doğduğu gökyüzüne sığındı.”
Aşk: Bkz. Kupid, Eros, Venüs.
At Yarışları: Bkz. Neptün.
At: Bkz. Cyllarus.
Atalanta: Caeneus’un kızıdır. Kâhin, evlenmesinin onun için ölümcül olacağını söylemiştir. Ancak çok güzel bir kız olduğu için pek çok talibi olur. Son derece hızlı bir koşucudur ve hayranlarından kurtulmak için onu bir koşu yarışında geçecek kişiyle evleneceğine söz verir. Buna karşılık, ona yenilen herkes öldürülecektir. Gelgelelim, Venüs’ün yardım ettiği Hippomenes başarılı olur. Bu tanrıça, genç adama üç altın elma vermiştir. Atalanta ne zaman ona yetişecek olsa Hippomenes elmalardan birini yere atacaktır. O zaman genç kız elmayı yerden almak için durur. Böylece Hippomenes yarışı kazanarak Atalanta’yla evlenir. Daha sonra tapınağına saygısızlık ettikleri için Kibele tarafından ikisi de birer aslana dönüştürülür.
Ate: İntikam tanrıçasıdır. İhtilaf ve tüm kötülüklerin tanrıçası olarak da adlandırılır. Babası Jüpiter tarafından cennetten sürülmüştür.
“Cehennemden sıcağı sıcağına gelen Ate ile birlikte…”
Ateş Nehirleri: Bkz. Phlegethon.
Ateş: Bkz. Semender, Vesta ve Vulcan.
Athena: Atina’nın koruyucu tanrıçası olarak Minerva’nın aldığı isimdir.
Atlar: Bkz. Hippona.
Atlas: Afrika’da yer alan ve bugün Fas olarak bildiğimiz Moritanya’nın kralıdır. Ayrıca büyük bir gökbilimcidir. Sırtında dünyayı taşırken betimlenir. İsmi ise büyük emek ve meşakkat anlamına gelir. Perseus’a karşı soğuk muamelesi nedeniyle kral onu kendi ismini taşıyan Atlas dağına çevirmiştir. Afrika’daki bir dağ zinciri ve ayrıca Atlas Okyanusu adını ondan almıştır. Pleione adlı karısından yedi kızı olmuştur ve bu kızlar ortak bir adla, Pleiades olarak bilinir. Aethra isimli karısından ise yedi kızı daha olur. Bu kızlar da aynı şekilde Hyades adını alır. Hem Pleiades hem de Hyades takımyıldızlardır.
Atreus: Kardeş nefretinin örneğidir. Kardeşi Thyestes’e olan nefreti o denli büyüktür ki sonunda yeğenlerini öldürüp kızartır ve yeğenlerinin babası olan kardeşini bir ziyafete çağırır. Thyestes bunu bir barışma işareti zanneder fakat aslında kardeşinin iğrenç zalimliğinin kurbanı olmuştur.
“Ne Medea öldürücü bıçağını çekmeli,
Ne de Atreus o korkunç ziyafeti hazırlamalı.”
Atropos: Mireler (Kader Tanrıçaları) adı verilen üç kız kardeşten biridir. Mireler yaşam ipliğini kesmek üzere makaslarını hazır bulundurur.
Atys: Aurora’nın sevdiği bir delikanlıdır ve yine onun babası tarafından öldürülür. Fakat Ovid’e göre daha sonra bir çam ağacına dönüştürülecektir.
Atys: Kroisos’un oğludur. Dilsiz olarak doğmuştur ama bir savaş sırasında kralı öldürmek üzere olan bir askeri görünce dili açılır ve “Kralı koruyun!” diye haykırır. Böylece o güne dek dilini bağlamış olan ip kopacaktır.
Augaeas: Elis krallarından biridir. Otuz yıl boyunca içinde üç bin öküzün tutulduğu ve bu sürenin sonunda Herkül’ün temizlediği ahırın sahibidir. Herkül, bu ahırı Alpheus nehrinin yatağını değiştirerek temizlemiştir. Augaeas zahmetinin karşılığında Herkül’e hayvanlarının onda birini vermeyi vaat eder fakat sözünü tutmadığı için Herkül onu öldürür.
Augury: Romalıların kuşların uçuşuna bakarak geleceği görmek için kullandıkları yöntemdir. Bu vazifeyi yerine getiren rahip ise augur şeklinde adlandırılır.
Aurora: “Gül rengi parmaklarıyla günün kapılarını açan” sabah tanrıçasıdır. Sol’un yani Güneş’in kızıdır ve yıldızlar ile rüzgârların annesidir. Beyaz atların çektiği muhteşem bir altın arabada yol alırken tasvir edilir. Bu tanrıça Tithonus’u sevmiştir ve ona ölümsüzlük bahşetmeleri için tanrılara yalvarır. Ne var ki ihtiyarlaşıp güçten düşmemesini dilemeyi unutmuştur. Bkz. Tithonus.
“Ama herkese yaşam sevinci veren Güneş,
Gölgeli perdelerini Şafak Tanrıçası’nın yatağından,
Kaldırmaya başlarken en uzak yerlerinde doğunun.”
Auster: Güney rüzgârı. Jüpiter’in oğullarından biridir.
Avcılar: Bkz. Pan.
Avernus: Zehirli bir göldür. Şairler bu gölden yeraltı dünyasının girişi olarak söz eder fakat aslında burası İtalya’nın Campania bölgesinde bir göldür.
Averruncus Deus: İnsanları kötü işler yapmaktan uzaklaştırabilen bir Roma tanrısıdır.
Avlanmak: Bkz. Diana.
Ay: Eski insanlar Ay’a batışından önce ve sonra Hecate, hilal şeklindeyken Astarte ve dolunay halindeyken de Diana derdi. Bkz. Luna.
“Akşamın gölgeleri göğe hâkim olunca,
Ay kaldığı yerden devam eder muhteşem masalına,
Ve her gece kulak kesilen yeryüzüne,
Kendi doğum hikâyesini anlatır.”
Ayı: Bkz. Calisto.
Bacchus (Dionysus)
B
Baal: Fenikelilerin tanrılarından biridir.
Baal-Peor: Şehvet ve müstehcenlikle ilişkilendirilen bir Moab tanrısıdır. Modern ismi Belphegor şeklindedir.
Bacchantes: Bacchus rahibeleri.
Bacchus: Şarap tanrısı. Jüpiter ile Semele’nin oğludur. Theseus tarafından terk edilen Ariadne ile evlendiği söylenir. Ariadne, Girit kralı Minos’un kızıdır. Bacchus’un çocuklarından en ünlüsü, evlilik tanrısı Hymen’dir. Bacchus bazen Dionisos, Biformis, Brisaeus, İacchus, Lenaeus, Lyceus, Liber ve özgürlük sembolü olan Liber Pater isimleriyle anılır. Şarap tanrısı genellikle asma yapraklarından bir taç takmış olarak tasvir edilir. Sol elinde bir thyrsos