Grafton Elliot Smith

Ejderhanın Evrimi


Скачать книгу

Dahası Ahameniş dönemine ait yazıtlarda Anahita, Ahura Mazda ve Mitra ile ilişkilendirilir. Keldani üçlemesine denk gelen bir üçleme: Sin-Şamaş-İştar. Αναΐτις, Strabon ve diğer Antik Yunan yazarlarında Αφροδίτη olarak geçmektedir” (s. 302).

      Bununla birlikte Mısır’da heykelin işlevlerine dair görüş Mezopotamya’da da benimsenmiştir.

      “Tapınağın gizli bölümlerinde saklanan veya ‘Ziguratlar’ın zirvelerine dikilen heykeller, takdis edilmeleri sayesinde temsil ettikleri tanrının gerçek vücuduyla doldurulmuştu.” Böylelikle Marduk’un “kendi heykelinin içinde yaşadığı” söylenir (Maspero, a.g.e. s. 64).

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «Литрес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Mumyalama Uygulamasının Coğrafi Dağılımının Önemi Üzerine. (ç.n.)

      2

      “Antik Mısır Medeniyetinin Doğu’ya ve Amerika’ya Etkisi”, Bulletin of the John Rylands Library.

      3

      Bu bölüm, Mısırlıların mumyalama işleminin medeniyetin gelişmesiyle olan ilişkisi üzerine, John Rylands Kütüphanesi’nde verilen konuşmanın ayrıntılarıyla açıklanmasıdır.

      4

      Introduction to the History of Religions, s. 486.

      5

      Encyclopedia of Religion and Ethics’de “Tütsü” makalesi okunarak başlanabilir.

      6

      Samuel Laing, Human Origins, revised by Edward Clodd, 1903, s. 38.

      7

      Ancient Hunters, 2. baskı, s. 234-235.

      8

      Savunucu. (ç.n.)

      9

      Bu konu hakkında bkz. Elliot Smith ve Pear, Shell Shock and its Lessen, Manchester University Press, 1917, s. 59.

      10

      Bu mesele hakkında ilginç bir tartışmaya merhum Profesör William James’in kitabında rastlanabilir. Principles of Psychology, 1. cilt, s. 261 ve sonrası.

      11

      Bu konunun bazı kısımları hakkında doyurucu bir tartışma için bkz. benim konuşmam: “Primitive Man”, Proceedings of the British Academy içinde, 1917, özellikle s. 23-50.

      12

      “The Influence of Ancient Egyptian Civilization in the East and in America”, The Bulletin of the John Rylands Library, Ocak-Mart, 1916.

      13

      “The Migrations of Early Culture”, 1915, Manchester University Pres: “The Evolution of the Rock-cut Tomb and the Dolmen”, Essays and Studies Presented to William Ridgeway, Cambridge, 1913, s. 493: “Oriental Tombs and Temples”, Journal of the Manchester Egyptian and Oriental Society, 1914-1915, s. 55.

      14

      Ships as Evidence of the Migrations of Early Culture, Manchester University Press, 1917, s. 37.

      15

      “Egyptian Mummies”, Journal of Egyptian Archaelogy, Vol. 1, III. bölüm, Temmuz, 1914, s. 189.

      16

      Sözgelimi, anatomi, patoloji ve genel olarak biyoloji biliminin gelişiminde çok büyük bir rol oynayan insan dokusunu saklama yöntemlerinin kazanılmasında etkisi. Mumyalama uygulaması başta çürümeyi engelleyici olmak üzere pek çok ilacın özellikleri hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamıştır. Mumyalamanın etkisi yalnızca maddi olguların bilgisiyle sınırlı değildir. Yüzyıllar boyunca geçerli olmuş ve başından beri günlük dilimizdeki etkilerini görebildiğimiz, humoral patoloji teorisi, bu kitapta inceleyeceğim görüşlerle yakından bağlantılıydı. Mısırlılar, insan anatomisinin incelenmesini sağlayan kendi mumyalama yöntemlerinin olağanüstü faydalarından kayda değer bir şekilde yararlanmadılar. Bu ritüelin kutsallığı ve Mısırlıların düşünce yapısı böyle fırsatları bilgi edinmek için kullanmalarına engel oldu.

      17

      Benim konuşmama bakınız, “Primitive Man”, Proc. Brit. Academy, 1917.

      18

      Bununla beraber bkz. “The Origin of the Pre-Columbian Civilization Of America”, Science, N.S., Vol. XLV, No. 1158, s. 241-246, 9 Mart 1917.

      19

      A.g.e.

      20

      Mimari amaçlarla taş yontmanın ilk kanıtları için bkz. “Report of the British Association for 1914”, s. 212.

      21

      Özellikle Girit, Filistin, Suriye, Anadolu, Güney Rusya ve Kuzey Afrika sahillerinde.

      22

      Bu yapıtlarla ilgili bulgulara dair tam bibliyografik referanslar için bkz. Déchelette, Manuel d’Archéologie préhistorique Celtique et Gallo-Romaine, T. 1. 1912, s. 390 et seg.; ayrıca Sophus Müller, Urgeschichte Europas, 1905, s. 74-75; ve Louis Siret, “Les Cassitérides et l’Empire Colonial des Phéniciens”, L’Anthropologie, T. 20, 1909, s. 313.

      23

      W. J. Perry, “The Geographical Distribution of Terraced Cultivation and Irrigation”, Memoirs and Proc. Manch. Lit. And Phil. Soc. 60. cilt, 1916.

      24

      Bkz. benim kitabım: The Royal Mummies, General Catalogue of the Cairo Museum.

      25

      G. Elliot, “The History of Mummification in Egypt”, Proc. Royal Philosophical Society of Glasgow, 1910, ayrıca “Egyptian Mummies”, Journal of Egyptian Archeology, 1. cilt, 3. kısım, Temmuz 1914, Plate, XXXI.

      26

      Excavations