Группа авторов

Konge, kirke og samfund


Скачать книгу

24 skilling. Resolut satte man Kresten Larsen, Jens Larsen, Simon Bentsen, Lars Brandstrup og Søren Thomsen til 26, 25, 28, 26 og 25 skilling. Så var de 10 skilling, der manglede i ydelsen, hentet hjem, og de sidste tre bønder i lægget, Thomas Jensen, Bertel Madsen og Søren Mikkelsen, kunne nøjes med at svare præcis 24 skilling. Resultatet tager sig enkelt ud, men afspejler nok en besværlig forhandlingsproces med bønderne og deres tillidsmænd.

      Ikke mindst under en politisk krise forløb skatteopkrævningen langt fra så automatisk, som magthaverne kunne ønske – og politisk krise kan i de fleste tilfælde oversættes til dynastisk usikkerhed. Om det politiske eller det økonomiske vejede tungest kan være svært at afgøre. For det politiske taler, at enhver opsætsighed uvægerligt førte til nye og højere skatter. Bønderne stemte så at sige imod regeringen ved at sidde overhørige, skønt al erfaring tilsagde, at et nyt regime omgående udskrev de samme eller flere skatter.

       Kroningsskattens provenu

      Slår man op i Kr. Erslev og W. Mollerups udgave af Kong Frederik den Førstes danske Registranter for at følge oppebørslen af kroningsskatten, mødes man straks af en fæl skuffelse. Skatten skulle være indbetalt på Koldinghus af d’herrer skatteopkrævere senest den 11. december, men tidsrummet mellem 24. november 1524 og 22. januar 1525, hvor vi måtte formode, at indbetalingerne væltede ind, er simpelthen et stort tomrum i udgaven. I grunden er tomrummet dog ganske illustrativt. Kancelliet har ikke holdt juleferie, men tværtimod stået på gloende pæle, som det straks vil fremgå. Kroningsskatten havde fået absolut topprioritet, mens alle andre sysler er blevet skudt til side, som det glimrende afspejles af de manglende indførsler i registranterne.

      Meget opmuntrende for os er der til gengæld bevaret en lille suite af breve, udvekslede mellem konge og kansler netop i dette tidsrum. Brevene skal ikke opfattes, som om Frederik I og Claus Gjordsen i almindelighed korresponderede. Deres tilblivelse skyldes simpelthen, at kancelliet var splittet. En afdeling befandt sig hos kongen på Gottorp, mens kansleren og det øvrige personale opholdt sig på Koldinghus. Den person, som kongen i henhold til rigsrådets skattebrev havde betroet at “anamme” kroningsskatten, var altså ingen ringere end kansler Claus Gjordsen, administrationens øverste chef.

      Måske var det på tide, at vi udløste spændingen og afslørede, hvor meget skatten på de postulerede 100.000 gylden i virkeligheden indbragte. Det konkrete regnestykke er imidlertid så astronomisk, at vi afstår. Blot bemærkes, at en senmiddelalderlig landeskat normalt blev ydet i penninge og hvide. Derimod absolut ikke i gylden eller mark, som den optimistiske slutsum ellers kunne forlede os til at tro. Marken, den foretrukne danske valuta, var udelukkende en regnemønt, der dækkede over myriader af småmønter. I tidens regnskaber refereres meget betegnende til vejede mark. Hvis vi ser bort fra bispers, lensmænds og købstæders bidrag, hvor optimismen måske var noget mere begrundet, blev hovedmassen af kroningsskatten, nemlig bøndernes bidrag på 24 skilling af hver mand, utvivlsomt ydet i småmønt og ikke i “godt mønt”, som skattebrevet egentlig lagde op til. En skilling svarede til 12 penninge eller tre hvide. Lad os blot konstatere, at kansleren og hans personale på Koldinghus måtte være forberedt på en sand invasion af mønter.

      Samtidig får vi anskueliggjort en anden side af den senmiddelalderlige beskatning. Trods alle gode intentioner skete der uundgåeligt fradrag i provenuet, når man nødtvunget måtte anvise